Stenen taler norsk

posted in: Norge | 0

Hvor kommer den fra?

Den korte historie om en strandstens historie kunne være, at en af istidens gletchere har slået den løs fra en klippe f.eks. i Norge eller Mellemsverige. Isen har så transporteret den til min lille strand. Her har den ligget sammen med en masse af sine venner, fætre og kusiner. De er blevet flyttet lidt rundt af smeltevandet, de er blevet dækket af nye lag, skubbet frem af bølgerne og ud af f.eks. en klint. Derefter styrtet ned på stranden, skyllet helt rene. Her har de så gnubbet og gnedet sig op a d hinanden i mange, mange år. Det slider på figuren og de bliver mere eller mindre afrundede – der på stranden. Og der kan vi så være heldige at finde dem

Nogle af stenene har en meget tydelig historie. De fortæller med deres udseende, hvor de kommer fra. Ledeblokkene som de kaldes af kloge folk. Ledeblokke? Ikke noget poetisk ord. Det oser af noget stor, uhåndterligt og lidet elegant.

 

Stenen med det skønne navn og mønster

Men alligevel er en af ledeblokkene min favorit. Min yndlingssten. Rhombeporfyren. Den smukke sten med det utrolige mønster. Fint afrundet, i mange forskellige grå og brune farver. Sådan … med rhombeformede nister. Jo den er smuk.

Og tænk engang… den kommer fra et helt bestemt område eller bjerg på Oslokanten i Norge. Dem taler jeg norsk med, når jeg har dem i hånden….

 

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

Leave a Reply